dinsdag 7 februari 2012

Periode 3 - Beeld en Concept; les 4

Interview Frans van Duuren
Frans van Duuren is opgegroeid in de wijk met zijn 3 broertjes en 3 zusjes, hij was de oudste van de kinderen en moest daarom vaak oppassen.
Hij werd Rooms katholiek opgevoed. Zijn vader en moeder hadden het financieel niet breed en daarom moesten ze ook bij werken om ze te ondersteunen. Zijn vader werkte in de suiker fabriek en moeder was huisvrouw en werkte soms wat bij.

De wijk was ook opgericht rond 1932 om arbeiders van dorpen uit Breda te halen zodat ze in Breda zouden werken vooral in de Suikerfabrieken.

Zij hadden veel steun van de R.K.K ze gingen ook naar een katholieke school. Op school zat hij tussen beter gesitueerde kinderen dat vond hij samen met zijn broertjes en zusjes moeilijk, omdat het verschil te groot was.
Buurthuis was vroeger een keer afgebroken, was toentertijd een keet.
Door de gemeente herbouwd tot wat het nu is.
Gerealiseerd door de Catechisten; Monsieur Fränken. Eucharistische kruistochten. Om mensen bij te staan bij armoede, ondersteuning, naai- en kookcursussen. Opgeleid tot huismoeders voor het gezin.
Buiten dit werk eerste buurthuis in Nederland. Toen verspreid door Nederland.
Kinderen bleven hier in de buurt wonen vanwege de familie.
Meneer is in 1951 getrouwd op 21 jarige leeftijd, vrouw was 17 jaar. Ze had geen ouders meer. Ze moesten toestemming vragen aan de gemeente om te mogen trouwen.
De buurt ligt hem aan zijn hart. Hij was/is een grote vriend van oud burgemeester Merks (?)
Vooral op sport en katholiek gebied. Koninklijke onderscheid door Nijpels in jaren 90. Met boksen en wandelen heeft hij veel bereikt.
Hij heeft veel gezien van Europa. Overal geweest behalve in Rusland. Hij wordt ook wel gezien als ambassadeur van Breda.
Wie het meeste betaalde daar werkte hij voor, grapte hij.
Hij heeft een dochter van 51, kleindochter van 39, en 2 achterkleinkinderen. Zijn vrouw is 27 jaar geleden gestorven.

In dit buurthuis zijn veel toneelstukken opgevoerd van bekende schrijvers bv. Charles Dickens.
De eenheid is weg uit de buurt. Kwamen vroeger vaak bij elkaar over de vloer. Kinderen hielpen ouders mee in het huishouden. Ze moesten vroeg naar binnen toe. Wanneer de lantaarnpalen aangingen moesten ze naar huis toe. Veel van de jeugd van tegenwoordig zijn opstandig en minder gehoorzaam aan de ouders.
Er hoeft van meneer niets verandert te worden aan de wijk. De woningen volstaan. Buurt van Westeinde goed ingericht, huizen uit de jaren 50. De mentaliteit en saamhorigheid mag wel terugkomen.
Er wonen veel buitenlandse mensen, sluiten zich uit van deze tijd. De kinderen komen wel naar het buurthuis.

Vroeger was het buurthuis ook een kleuterschooltje. Het buurthuis had een belangrijke rol. Het is het oudste wijkwerk van Nederland. De crew is nu ontslagen. De huidige beheerders worden tot juni gehandhaafd. Zij heten Martin en Karel. Karel werkt er 35 jaar en Martin 17 jaar. Wanneer het buurthuis dichtgaat is de ziel uit de buurt. 70/80 jaar staat dit al hier. Het wordt opgekocht of gesloopt. Ze zijn nog bezig om het open te kunnen houden, er is nog niets definitiefs.

Tegenwoordig, al 27 jaar, is meneer uitvaartondernemer. Zijn vrouw is gestorven in 1984. Hij is een man van zijn geloof R.K, hij ging vaak naar de kerk. Hij zag een uitvaart van iemand, hij sprak de leider van de onderneming aan, zodoende kon hij er gaan werken. Het lichaam is heilig, je ziel zal opstijgen naar de hemel. Je mag zelf niet zeggen dat je in de hemel komt, want je weet het maar nooit. Iedereen heeft wel is kattenkwaad uitgehaald.

Meneer komt nog steeds bij de boksvereniging. Met de groep komt men bijeen om lichaamsoefeningen te doen. Hij wandelt ook nog vaak. Hij heeft 4x meegedaan met de Nijmeegse vierdaagse, en heeft deze uitgelopen.
Hij heeft een onderscheiding gekregen van de sportbond. Hij is daar ook erelid van.
Meneer heeft veel cultureel sociaal werk gedaan. Met 4-5 mensen zaten ze in een bestuur. De gemeente bemoeide zich ermee. Sur plu is de totale aan wijk en buurthuizen in Breda. De driesprong en Gerardus Marella.

De Vincent van Goghstraat was vroeger de verbindingsweg van Etten Leur en Breda. De vestkant is blijven staan. Daar is meneer geboren en getogen. De rest is gedeeltelijk afgebroken en herbouwd.
Boer Vries beheerde vroeger land in de straat, hij had een boerderij. Waar het buurthuis nu staat stond vroeger alleen maar plantage.

De eerste conciërge was Piet van Poppel (foto).

(Foto) jongensgarde die gingen kamperen, soort van padvinders. Zij komen uit de buurt maar is na meneer zijn tijd.

Corry Konings is in de Amstelstraat geboren. Hij heeft met haar vader gewerkt als dakdekker. Hij ging dan bij de man achterop de scooter. Een broer van haar moeder is getrouwd met het nichtje van meneer.
Meneer is zelf een beetje fan van haar muziek. Haar liedjes van vroeger waren mooier als die van tegenwoordig. Lievelingsnummers: “Mooi was die tijd, Vadertje lief”. Ze heeft zoveel mooie nummers. Corry Konings is door vader Abraham ontdekt.

De stadspoort staat op de muur geschilderd van de vestkant. Waarschijnlijk heeft de gemeente dat gedaan. Breda was vroeger een vestingstad.

De Rooi Pannen was vroeger de sint Franciscus kweekschool. Daar werden mensen opgeleid door broeders als onderwijzers voor lagere tot middelbare scholen. De broeders woonden er ook in een collectief.
Bij de sint Fransiscus kweekschool vond je ook de zuster Sint Anna scholen, met zuster klooster en de Aloisius school. Een hele katholieke beweging bij dat gedeelte van de wijk. Sint Jansschool voor de minder begaafde kinderen die niet snel mee konden met de rest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten